NEE IS OOK OKE!

Gepubliceerd op 4 augustus 2021 om 16:34

Ik ben een pleaser en ik haat het van mezelf!
Oke, laten we het iets positiever belichten; Ik vind het leuk om samen te werken met andere ondernemers. Ik ben er gewoon heilig van overtuigd dat het goed is om elkaar te helpen, wie goed doet goed ontmoet, dat soort #lifequotes. Maar ook ben ik gewoon soms vreselijk bang dat als ik ergens nee tegen zeg, dat de persoon tegen wie ik dat zeg mij of mijn bedrijf meteen stom vindt.

De eerste maandjes van mijn ondernemersbestaan werd hier dan ook gretig gebruik van gemaakt. Je bent als startend onderneemster namelijk heel erg geliefd bij verkopers, zeker als je niet zo goed "nee" kunt zeggen. 

Of je nou aan kwam kloppen met roze sokken van biologische geitenwol waar de stront nog in hing, of ansichtkaarten die waren ingekleurd door je 3-jarige dochter... ik ging er voor en zei o-ver-al "Ja" tegen. Ook als ik wist dat het voor 1000 procent niet zou werken, ik wilde het tóch proberen. Uiteindelijk blijf je dan inderdaad met heel veel troep zitten, die je aan de straatstenen niet kwijt raakt. En dan komt de overtreffende trap van 'Nee zeggen', namelijk vertellen dat de geitenwollensok of ansichtkaart géén succes is. Echt, die teleurgestelde blik van de breister of de dochter van 3, die wil je niet! 

Inmiddels ben ik een jaar én heel wat teleurgestelde blikken verder en lukt het me steeds beter om 'Nee' te zeggen. Natuurlijk komt dit niet alleen doordat ik de teleurgestelde blikken wil voorkomen. Ik krijg een steeds duidelijker beeld van de toekomst van mijn bedrijf en van hoe ik wil dat het er uit moet gaan zien. De impulsiviteit neemt steeds een beetje meer af en ik maak steeds meer weloverwogen keuzes.

Maar ik ben er absoluut nog niet hoor!! Op het moment dat het rustiger is in de winkel, wil ik het liefst alles direct veranderen omdat ik bang ben dat het beeld dat ik heb toch niet werkt. En het feit dat ik vaker 'Nee' durf te zeggen wil echt niet betekenen dat ik het ook makkelijk vind.  

Dus ben jij ook ondernemer en op sommige momenten vreselijk onzeker? Of durf jij ook niet zo goed 'Nee' te zeggen omdat je bang bent dat mensen daardoor jou of je bedrijf minder leuk vinden... weet dan dat je niet alleen bent. Ik denk dat dit stukje onzekerheid ook echt hoort bij het starten van een onderneming. Je moet toch ergens beginnen? Niemand weet van te voren hoe iets zal gaan lopen... wist je dat soms maar, hoe heerlijk zou dat zijn. 

Het helpt mij nog steeds vaak om gewoon heel simpel de mening van een ander te vragen. Ook al heeft hij of zij er absoluut geen verstand van. Soms is het heerlijk om bevestiging te krijgen, of juist niet. Het zorgt er dan voor dat je de zaken juist vanuit een ander perspectief gaat bekijken waardoor je twijfels weg kunt nemen of juist niet. 


Wat ook helpt bij het nee-zeggen, is de manier waarop. Recent stapte hier iemand binnen met een rolkoffertje. Ze knoopte direct een gesprek aan en ik voelde aan alles dat dit een vertegenwoordigster was van een bedrijf. Ik had hier op dit moment absoluut geen zin in en merkte dat ik het gesprek al afkapte voordat ik überhaupt wist waar het over ging. Heel dom en lichtelijk asociaal. De vrouw wilde mij namelijk helemaal niets aansmeren... Uiteindelijk misschien wel, maar ze kwam alleen wat samples brengen om uit te proberen. Ik gaf haar dus een "nee" zonder dat dit nodig was. Weer een leermoment!

En zo leren we steeds weer een beetje meer... leuk hè, dat ondernemen ;)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.